Σάββατο 27 Απριλίου 2013
Φ.Α. - Κυνηγητό: Μπανάνα - Ξεμπανάνα (λίγο πιο εντυπωσιακό)
Το "κυνηγητό" είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια σε όλες τις μορφές και τις παραλλαγές του, αλλά επίσης αποτελεί έναν διαφορετικό και πιο διασκεδαστικό τρόπο προθέρμανσης.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε ή να θυμηθείτε ένα πολύ γνωστό κυνηγητό, το "Μπανάνα - Ξεμπανάνα" με μία μικρή λεπτομέρεια (προσθήκη-χρήση φουσκωτών μπανανών), που κάνει όμως όλη τη διαφορά, εντυπωσιάζει ιδιαίτερα και ξεσηκώνει!!!!
Παρασκευή 26 Απριλίου 2013
Πέμπτη 25 Απριλίου 2013
Φ.Α. - Μπαλομάχη και Tα μήλα στον κουβά - 2 Παιχνίδια
Παιχνίδι Νο 1: Μπαλομάχη
Στόχος: : ριπτική ικανότητα, προ-άσκηση για ρίψη στο handball, στόχος, οπτική αντίληψη, συντονισμός
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: πλαστικά μπαλάκια (όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο), πιάτα οριοθέτησης
Πως παίζεται: Χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και τοποθετούμε τους παίκτες κάθε ομάδας, τον έναν απέναντι στον άλλο σε συγκεκριμένες θέσεις (εκεί που βρίσκονται τα πιάτα οριοθέτησης), δηλαδή κάπως έτσι…
Δευτέρα 22 Απριλίου 2013
Κυριακή 21 Απριλίου 2013
Γ τάξη – Σχηματοποιήματα
Στα “σχηματοποιήματα” οι λέξεις είναι έτσι γραμμένες, ώστε να σχηματίζουν το θέμα του ποιήματος.
Σάββατο 20 Απριλίου 2013
Γ τάξη – Ταξιδεύοντας στο Αιγαίο
Ταξιδεύουμε και διασκεδάζουμε…
Γεια σου χαρά σου Βενετιά. (Νίκος Γκάτσος)
Παρασκευή 19 Απριλίου 2013
+εργασία 1ου Χολαργού – 12ου Ζωγράφου (3)
Η συνεργασία μας με το 12ο Δ.Σ. Ζωγράφου πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από το μάθημα
της Φυσικής Αγωγής.
της Φυσικής Αγωγής.
Αφού συνεννοηθήκαμε με το Δ/ντή του σχολείου για το “πνεύμα” της συνάντησης, επικοινώνησα και συνεργαστήκαμε με το Γυμναστή του 12ου Ζωγράφου (κ. Κοσμά Κονδύλη) επιλέξαμε μαζί κινητικές δραστηριότητες αναψυχής και παιχνίδια με τους εξής βασικούς στόχους:
Η +εργασία 1ου Χολαργού και 12ου Ζωγράφου μέσα από τη Φυσική Αγωγή
Η συνεργασία μας με το 12ο Δ.Σ. Ζωγράφου πήρε «σάρκα και οστά» μέσα από το μάθημα της Φυσικής Αγωγής.
Αφού συνεννοηθήκαμε με το Δ/ντή του σχολείου για το “πνεύμα” της συνάντησης, επικοινώνησα και συνεργαστήκαμε με το Γυμναστή του 12ουΖωγράφου (κ. Κοσμά Κονδύλη) επιλέξαμε μαζί κινητικές δραστηριότητες αναψυχής και παιχνίδια με τους εξής βασικούς στόχους:
Αφού συνεννοηθήκαμε με το Δ/ντή του σχολείου για το “πνεύμα” της συνάντησης, επικοινώνησα και συνεργαστήκαμε με το Γυμναστή του 12ουΖωγράφου (κ. Κοσμά Κονδύλη) επιλέξαμε μαζί κινητικές δραστηριότητες αναψυχής και παιχνίδια με τους εξής βασικούς στόχους:
Πέμπτη 18 Απριλίου 2013
Φ.Α. - ... Η Ιστορία του Basketball ...
1ο Χολαργού + 12ο Ζωγράφου, +εργαστήκαμε και +αντηθήκαμε…(2)
Τα σχολεία μας (1ο Δημ. Σχ. Χολαργού και 12ο Δημ. Σχ. Ζωγράφου), μέσα από μια ηλεκτρονική συνεργασία, σκεφτήκαμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που βάζουν οι Νέες Τεχνολογίες (τη φυσική επικοινωνία!!!) και προχωρήσαμε σε μια συνεργασία “παλαιού τύπου” αλλά ουσιαστικού περιεχομένου.
Α. Το 1ο Χολαργού δημοσιεύει στο ιστολόγιό του τον Οκτώβριο του 2012, μια εργασία που έκαναν οι μαθητές της Β τάξης χρησιμοποιώντας “άχρηστα”υλικά. Το 12ο Ζωγράφου διαβάζει την ανάρτηση κι έρχεται σε επικοινωνία με το 1ο Χολαργού σχετικά με την “τεχνογνωσία” και τα υλικά. Ως εδώ οι Νέες Τεχνολογίες τα πάνε περίφημα…..
Β. Πραγματοποιείται συνάντηση του Δ/ντή του 1ου Χολαργού με τη Δασκάλα της Β του 12ου Ζωγράφου όπου και δίνονται τα σχετικά υλικά για την επανάληψη της εργασίας από τους μαθητές του 12ου Ζωγράφου. Έτσι λοιπόν αφού το 12ο Ζωγράφου έχει τα υλικά, προχωράει στη δημιουργία των κασετινών από τα “άχρηστα” υλικά και κάνει και τη σχετική δημοσίευση. Η Β΄τάξη του 12ου Ζωγράφου στέλνει ως ευχαριστήριο στο 1ο Χολαργού ένα γράμμα και ένα έργο των μαθητών πάνω στο γνωστό (σε μας) τεντόπανο.
Γ. Γίνεται επικοινωνία ξανά μεταξύ των Δ/ντών των δύο σχολείων με σκοπό μια συνάντηση. Όχι μια συνάντηση του τύπου “ήρθαμε”, αλλά μια ουσιαστικού περιεχομένου συνάντηση(όπως προαναφέρθηκε) . Κοινές δραστηριότητες, καινοτόμες, δημιουργικές. Από αυτές που όταν θα τις ανακαλούν οι μαθητές θα λένε με χαμόγελο…”ήταν διαφορετικό, ήταν ωραίο, περάσαμε πολύ όμορφα”….
Εδώ δε χρειάζονται οι νέες τεχνολογίες. Όμως χρειαζόταν η ιδέα που θα κάνει τη συνάντηση διαφορετική. Ο στόχος είναι να έχουν οι μαθητές αλλά και εκπαιδευτικοί μια διαφορετική εμπειρία που θα βασίζεται στα στοιχεία που τους ενώνουν και τους έφεραν σε επικοινωνία. Επειδή στα δύο σχολεία υπάρχουν άνθρωποι που δεν ψάχνουν, αλλά βρίσκουν…. βρέθηκε και η ιδέα.
Όμως ακόμα κι αυτή η ιδέα ήθελε τις προδιαγραφές της…έπρεπε λοιπόν:
Δ. Δεν έχει σημασία πόσο χρόνο μας πήρε να το ολοκληρώσουμε. Σημασία έχει ότι το πετύχαμε στο μέγιστο βαθμό.
- να είναι διαθεματική,
- να συνδέεται με τη σχολική καθημερινότητα,
- οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν πώς από το “τίποτα” γίνεται “κάτι”, φτάνει να το δουν πιο προσεκτικά και με δημιουργικό μάτι,
- να δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές να γνωριστούν μεταξύ τους και να συνεργαστούν στο πλαίσιο της ομάδας ,
- να προάγει την άμιλλα,
- να είναι τέτοιας διάρκειας ώστε οι μαθητές να σχολάσουν και στα δύο σχολεία στην ώρα τους! (Το πρόβλημα ήταν στο 12ο Ζωγράφου, που είχε και τη μετακίνηση).
Τι προέβλεπε λοιπόν το σχέδιο:
- Στο μάθημα της Γλώσσας της Β τάξης και συγκεκριμένα στην ενότητα “Αλληλογραφώ” οι μαθητές θα είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν μεταξύ τους με τον παραδοσιακό τρόπο (σύνταξη επιστολής) ,αλλά και με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών ( αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου).
- Σε αυτό το χρονικό σημείο έγινε και η πρόσκληση από τους μαθητές της Β τάξης, του 1ου Χολαργού προς τους μαθητές του 12ου Ζωγράφου οι οποίοι την αποδέχτηκαν με μεγάλη τους χαρά .Άρχισαν οι ετοιμασίες της φιλοξενίας από το 1ο Χολαργού καθώς και η κατασκευή αναμνηστικών δώρων από τους μαθητές και των δυο σχολείων με σκοπό την ανταλλαγή τους, την ημέρα της συνάντησης .
- Παράλληλα οι Εκπαιδευτικοί Φυσικής Αγωγής των δύο σχολείων ήρθαν σε επικοινωνία, ώστε να καθοριστεί το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων που θα μπορούσαν να γίνουν στην αυλή , υπολογίζοντας τον συγκεκριμένο αριθμό των μαθητών (δεν ήταν και λίγοι ), αλλά και το χρονικό όριο που υπήρχε. Τα παιχνίδια που επιλέχτηκαν θα παίζονταν σε μεικτές ομάδες, καλύπτοντας τους στόχους που είχαν από πριν οριστεί. (πέρα από ανταγωνισμό , με στόχο την γνωριμία , αλλά και την εφαρμογή της περιβαλλοντικής – οικολογικής δυνατότητας κατασκευής χρήσιμων υλικών από “άχρηστα” υλικά.
- Η ημέρα συνάντησης ορίστηκε στις 9 Απριλίου και οι προεργασίες και από τις δυο πλευρές άρχισαν.
Οι συντελεστές αυτής της συνάντησης….
- Γαμβρινός Γιώργος Δ/ντής του 1ου Δημ.Σχ. Χολαργού,
- Γιώτη Λαμπρίνα, Δ/ντρια του 12ου Δημ. Σχ. Ζωγράφου
- Καραγιωργάκη Ειρήνη, Εκπαιδευτικός της Β τάξης στο 12ο Ζωγράφου
- Παπαγεωργίου Βίβιαν, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο 1ο Χολαργού
- Κονδύλης Κοσμάς, Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο 12ο Ζωγράφου
- Σκιούρη Ελένη, Εκπαιδευτικός Β1 τάξης στο 1ο Χολαργού
- Τσαγκάρη Ευτυχία, Εκπαιδευτικός Β2 τάξης στο 1ο Χολαργού
- και 70 μαθητές και μαθήτριες τριών τμημάτων της Β τάξης,
που με την ενθουσιώδη συμμετοχή τους ολοκλήρωσαν το όλο εγχείρημα, κάνοντάς το πραγματικότητα.
Στη συνάντηση προσκλήθηκε και παραβρέθηκε ο Σχολικός Σύμβουλος της 23ης Περιφέρειας Π.Ε. Αθήνας κ. Ζυμπίδης Δημήτρης .
Τετάρτη 17 Απριλίου 2013
Γ τάξη – Το ηλιακό λεωφορείο…1
Με το “ηλιακό λεωφορείο” ,ποίημα της Μαριανίνας Κριεζή, και με το τραγούδι που περιλαμβάνεται στο δίσκο “Εδώ Λιλιπούπολη”, μεταφερθήκαμε σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Εμπνευστήκαμε και θέλαμε να εκφραστούμε δημιουργικά, αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη.
Γ τάξη – Το ηλιακό λεωφορείο…1
Με το “ηλιακό λεωφορείο”, ποίημα της Μαριανίνας Κριεζή, και με το τραγούδι που περιλαμβάνεται στο δίσκο “Εδώ Λιλιπούπολη”, μεταφερθήκαμε σ’ έναν φανταστικό κόσμο. Εμπνευστήκαμε και θέλαμε να εκφραστούμε δημιουργικά, αφήνοντας τη φαντασία μας ελεύθερη.
Έτσι λοιπόν κατασκευάσαμε τα δικά μας λεωφορεία. Χρησιμοποιήσαμε κουτιά παπουτσιών που ζωγραφίσαμε πάνω τους πολύχρωμα λουλούδια, πεταλούδες και νότες. Για ρόδες βάλαμε χάρτινους κυλίνδρους από ρολό χαρτιού κουζίνας. Επιστρατεύσαμε πλαστικά μπουκάλια, καλαμάκια, οδοντογλυφίδες, χρυσόσκονη, χρώματα και κόλλες…
Σάββατο 13 Απριλίου 2013
Φ.Α. - "Πέτα τα άχρηστα απ' το σπίτι ...." - 2 εκδοχές παιξίματος
Ένα πολύ διαδεδομένο παιχνίδι στη Φυσική Αγωγή, που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Παρουσιάζονται δύο εκδοχές με τις οποίες μπορεί να παιχτεί, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δυσκολίας και εξάσκησης
Δευτέρα 8 Απριλίου 2013
Ε τάξη – 1204, Άλωση της Πόλης από τους Φράγκους
1204, χρειαζόμασταν έναν χάρτη.
Έπρεπε να τον κατασκευάσουμε σε μεγάλη επιφάνεια και οι μαθητές μας να τον ¨εξοπλίσουν” με τρισδιάστατες κατασκευές που θα απεικόνιζαν σημαντικά κτίρια της Πόλης, τη γεωφυσική της εικόνα, και φυσικά τα τείχη της.
Τρίτη 2 Απριλίου 2013
Φ.Α. - Παιχνίδια με Στεφάνια - 2 Παιχνίδια (1ο Μέρος)
Παιχνίδι Νο 1: Κόμπος
Στόχος: ευλυγισία, οπτική αντίληψη, συγχρονισμός, συντονισμός ομαδικότητα, συνεργασία
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: στεφάνια ρυθμικής γυμναστικής
Πως παίζεται: χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες και κάθε ομάδα κάνει έναν κύκλο. Κάθε μέλος του κύκλου πρέπει να πιάνει το διπλανό του σφιχτά από το χέρι και να μην το αφήσει καθόλου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε κάποιο σημείο τοποθετούμε αρχικά ένα στεφάνι. Το στεφάνι πρέπει να κάνει τον κύκλο της ομάδας, δηλαδή να περάσει από παιδί σε παιδί, χωρίς να σπάσει ο κύκλος.
Στόχος: ευλυγισία, οπτική αντίληψη, συγχρονισμός, συντονισμός ομαδικότητα, συνεργασία
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικά: στεφάνια ρυθμικής γυμναστικής
Πως παίζεται: χωρίζουμε τους μαθητές σε ομάδες και κάθε ομάδα κάνει έναν κύκλο. Κάθε μέλος του κύκλου πρέπει να πιάνει το διπλανό του σφιχτά από το χέρι και να μην το αφήσει καθόλου κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Σε κάποιο σημείο τοποθετούμε αρχικά ένα στεφάνι. Το στεφάνι πρέπει να κάνει τον κύκλο της ομάδας, δηλαδή να περάσει από παιδί σε παιδί, χωρίς να σπάσει ο κύκλος.
“Σχημάτιζαν με τα σώματά τους στατικές εικόνες, όπως σε ένα κόμικ. ….”
φωτογραφίες από την επίσκεψη στο Ινστιτούτο Γκαίτε
….Στο τέλος της εργασίας, επισκεφτήκαμε στις 27/2/2013 την έκθεση με τίτλο «Παραμυθένιοι Κόσμοι» στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Οι μαθητές συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία αρχικά στο δημιουργικό εργαστήρι στην Aula του Ινστιτούτου με θέμα τη σκηνική ερμηνεία πάνω σε ένα παραμύθι….
Α τάξη -Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.
Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού αυτής της ημέρας οι μαθητές έφτιαξαν σελιδοδείκτες.
Στο πλαίσιο λοιπόν του εορτασμού αυτής της ημέρας οι μαθητές έφτιαξαν σελιδοδείκτες.
Δευτέρα 1 Απριλίου 2013
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)