Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Φ.Α. - Μπαλομάχη και Tα μήλα στον κουβά - 2 Παιχνίδια

Παιχνίδι Νο 1: Μπαλομάχη
one

Στόχος: : ριπτική ικανότητα, προ-άσκηση για ρίψη στο handball, στόχος, οπτική αντίληψη, συντονισμός

Ηλικίααπό 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικάπλαστικά μπαλάκια (όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο), πιάτα οριοθέτησης

Πως παίζεταιΧωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ομάδες και τοποθετούμε τους παίκτες κάθε ομάδας, τον έναν απέναντι στον άλλο σε συγκεκριμένες θέσεις (εκεί που βρίσκονται τα πιάτα οριοθέτησης), δηλαδή κάπως έτσι…



two
Με το σχετικό παράγγελμα, κάθε παίκτης παίρνει από ένα πλαστικό μπαλάκι  και σημαδεύει όποιον παίκτη θέλει από την αντίπαλη ομάδα. Αν ο παίκτης της αντίπαλης ομάδας «χτυπηθεί» από το μπαλάκι ή φύγει από το πιάτο οριοθέτησης ή κουνηθεί, χάνει και κάθεται οκλαδόν.
Οι μαθητές κάθε ομάδας ρίχνουν εναλλάξ, δηλαδή πρώτα ο παίκτης της μιας ομάδας, μετά ο παίκτης της αντίπαλης, κοκ. Το παιχνίδι τελειώνει όταν οι παίκτες της μιας ομάδας κάτσουν όλοι οκλαδόν, οπότε κερδίζει η αντίπαλη ομάδα.
Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, καλό είναι να δείξουμε στα παιδιά πως να πιάσουν και να ρίξουν το μπαλάκι, όπως θα έπιανε κάποιος μια μπάλα του handball για ρίψη ή για σουτ.
Επίσης, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν κυνηγάμε τα μπαλάκια μέχρι να ρίξουν όλοι από μία φορά. Για αυτό είναι καλό να έχουμε όσο πιο πολλά μπαλάκια μπορούμε, για να εφοδιάζονται τα παιδιά με καινούργια γρήγορα.
Επίσης, για αυτό τοποθετούμε πιάτα οριοθέτησης, για να θυμούνται σε ποια θέση βρίσκονται.
.... περισσότερα...

Παιχνίδι Νο 2: Τα Μήλα στον Κουβά
Στόχος: ριπτική ικανότητα, προ-άσκηση για ρίψη στο handball, στόχος, οπτική αντίληψη, συντονισμός
Ηλικίααπό 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)
Υλικάπλαστικά μπαλάκια (όσο περισσότερα, τόσο το καλύτερο), πλαστικός κουβάς ή καλάθι ή λεκάνη
Πως παίζεταιτα παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο και δίνουμε σε κάθε παιδί ένα πλαστικό μπαλάκι (μήλο).
four
Στη μέση του κύκλου τοποθετούμε τον κουβά. Με τη σειρά, τα παιδιά ρίχνουν το ένα μετά το άλλο το «μήλο» στοχεύοντας τον κουβά. Όποιος καταφέρει να ρίξει το μπαλάκι μέσα στον κουβά παίρνει έναν πόντο. Μετά από 5-6 προσπάθειες (ή όσες επιθυμούμε) νικητής είναι αυτός που έχει τους περισσότερους πόντους, δηλαδή όποιος/α έβαλε τα περισσότερα μήλα στον κουβά.
Είναι καλό σε αυτό το σημείο να δείξουμε στα παιδιά πως να πιάσουν και να ρίξουν το μπαλάκι, όπως θα έπιανε κάποιος μια μπάλα του handball για ρίψη ή για σουτ.
Επίσης, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε ότι δεν κυνηγάμε τα «μήλα» που πέφτουν έξω από τον κουβά, παρά μόνο όταν τελειώσουν όλα να ρίχνουν.
Συνήθως, μετά εγώ μετράω αντίστροφα από το 20 έως το 0 μέχρι να μαζευτούν όλα τα μπαλάκια και να αρχίσουμε ξανά.
Δείτε το απλό αυτό παιχνίδι....