Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

B τάξη – Οι μήνες και η καθημερινότητά μας


Μιλήσαμε για τους μήνες. Θα μιλήσουμε όμως κι άλλο γι αυτούς. Δε γίνεται 12 μήνες να συζητηθούν σε μια ώρα. Μιλήσαμε ακόμα για τη σημασία που έχουν αυτοί οι 12 μήνες. Είναι μια μεγάλη μονάδα μέτρησης του χρόνου. Μικρή μονάδα είναι τα δευτερόλεπτα, τα λεπτά , οι ώρες…..μεγάλη μονάδα το έτος ή χρόνος.

Μιλήσαμε και για τις εποχές. Πόσο μας νοιάζουν εμάς όμως στη Β τάξη;

Ή όπως μας είπαν οι δασκάλες μας…



“Πώς συνδέονται αυτά που μαθαίνουμε με την καθημερινή μας ζωή;”


Έτσι λοιπόν συζητήσαμε γιατί πρέπει να μάθουμε γι αυτούς τους μήνες που κανένας δεν έχει δει και κανείς δεν τους έχει μιλήσει.

Είναι αλλαγές που βλέπουμε στον καιρό, στο κρύο στη ζέστη. Πιο ωραίοι όμως είναι οι μήνες που μας φέρνουν τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Δεν θα εξηγήσουμε γιατί. Αυτά τα ξέρει ακόμα και η Α τάξη, όχι εμείς που είμαστε Β! Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο δε χρειάζεται να μιλήσουμε. Δεν έχει σχολείο και αυτό είναι που μετράει. Πρέπει ν

α είναι πολύ σημαντικοί αυτοί οι μήνες τελικά. Μέχρι και παροιμίες υπάρχουν γι αυτούς.

Καλά όλα αυτά, αλλά που μας χρειάζεται στην καθημερινότητα η γνώση του μήνα;

Μιλήσαμε για τις ημερομηνίες λήξης προϊόντων που αγοράζουμε από τα καταστήματα τροφίμων. Να σας πούμε και κάτι που ίσως δεν ξέρετε; Πάνω σε κάθε προϊόν που πουλιέται και μπορεί να χαλάσει, γράφει μέχρι ποια ημερομηνία μπορούμε να το καταναλώσουμε. Κι εδώ είναι το μυστικό. Εκτός από ονόματα οι μήνες έχουν και αριθμούς!!! Δηλαδή τον Ιανουάριο δεν τον λένε Ιανουάριο, τον λένε “1″ επειδή είναι πρώτος στη σειρά. Το Δεκέμβριο τον λένε “ 12″. Στις ημερομηνίες λήξης λοιπόν, ο πρώτος αριθμός είναι η ημέρα, ο δεύτερος ο μήνας και ο τρίτος η χρονιά. Αν έχει μόνο δύο αριθμούς τότε ο πρώτος είναι ο μήνας και ο δεύτερος η χρονιά.

Σ’ αυτό το καπάκι λέει πως το περιεχόμενο του μπουκαλιού μπορούμε να το καταναλώσουμε μέχρι τις “11 Δεκεμβρίου 2012″. Μετά από την ημερομηνία αυτή λέγεται “ληγμένο”.
Έτσι λοιπόν φέραμε διάφορα προϊόντα από τα σπίτια μας (τα κουτιά τους). Προϊόντα που χαλάνε και έχουν “Ημερομηνία Λήξης“. Έτσι λέγεται η ημερομηνία που μετά από αυτή δεν επιτρέπεται να το καταναλώσουμε. Όμως πρέπει να σας πούμε ότι υπάρχει και κάτι ενοχλητικό σε αυτές τις ημερομηνίες λήξης. Δεν είναι όλες στο ίδιο σημείο των διάφορων προϊόντων. Σε άλλα μπουκάλια είναι στο καπάκι, σε άλλα στο σώμα του μπουκαλιού, σε άλλα στη βάση του και από κάτω!!! Σε μερικά κουτιά μπερδεύονται με τα χρώματα. Πώς να βρει κάποιος παππούς την ημερομηνία λήξης όταν είναι με μικρά μαύρα γράμματα πάνω σε σκούρο καφέ κουτί;

Λέτε να το κάνουν επίτηδες; Δεν ξέρουμε. Εμείς πάντως φέραμε τα προϊόντα από το σπίτι , τα κοιτάξαμε, τα ψάξαμε και δε μας ξέφυγε τίποτα. Όμως εμείς δεν ψωνίζουμε συνήθως. Μας παίρνουν μαζί τους ο μπαμπάς ή ή μαμά και ψωνίζουν εκείνοι για μας. Τώρα που μάθαμε το μυστικό όμως θα είμαστε το μάτι που ελέγχει… και αν κάτι έχει φτάσει στην “Ημερομηνία Λήξης” του, ας το φάει αυτός που το πουλάει. Εμείς δεν θα το αγοράσουμε…