Ομάδες, δημιουργία παιχνιδιού, κανόνων και σεβασμός σε αυτούς, συνεργασία.
Στόχος: Ακολουθώ και δίνω οδηγίες, αξιοποιώ τον ελεύθερο χρόνο δημιουργικά και μέσα από τη συνεργασία ο χρόνος μετατρέπεται σε δημιουργικά παραγωγικός.
Καθώς πλησιάζει το Πάσχα και με αφορμή την ενότητα 14 του μαθήματος της γλώσσας για το Πάσχα οι μαθητές της Ε2 τάξης διάβασαν ποιήματα του Δ. Σολωμού για την ημέρα της Λαμπρής, του Κ. Βάρναλη για την Ανάσταση , συγκέντρωσαν υλικό από το διαδίκτυο για τα έθιμα του Πάσχα και της Μεγάλης Πέμπτης.
Έβαψαν, διακόσμησανμε ζυμαρικά αυγά, αφού προηγουμένως τα άδειασαν τρυπώντας τα με βελόνα στις δύο άκρες και κατασκεύασαν πασχαλινά καλάθια από πλαστικά χαρτιά με χαρτί περιτυλίγματος και χαρτόνι οντουλέ. Η δουλειά και οι δημιουργίες τους φαίνονται στις εικόνες.
Στο πλαίσιο του μαθήματος της γλώσσας οι μαθητές αφού μελέτησαν το κείμενο από «Τα κόκκινα αυγά» του Γ. Ξενόπουλου από το ανθολόγιο προσπάθησαν τα εκτελέσουν στην συνταγή για τα κουλούρια.
Κολλάμε το ρεσό στο κέντρο της χάρτινης βάσης. Βάζουμε κόλλα γύρω γύρω από τη βάση και τυλίγουμε το οντουλέ, αφού έχουμε κόψει τρύπες με σχέδια (τρίγωνα, καρδούλες…).
Συράβουμε το οντουλέ στην κορυφή του, όπως και τα συρματάκια για χερούλι.
Στο πλαίσιο της ενότητας 13, κατασκευές, που έχει ως στόχο την περιγραφή κατασκευών το άκουσμα και την εκτέλεση των οδηγιών προκειμένου να φτιαχτούν οι κατασκευές προσπαθήσαμε με ένα λεπτό ξύλο να φτιάξουμε το Πινόκιο. Χρησιμοποιήσαμε χάρακα και κοπίδι προκειμένου η κατασκευή να γίνει με έναν κύκλο για κεφάλι και ορθογώνια παραλληλόγραμμα για το σώμα, τα άνω και κάτω άκρα. Το μικρό αυτό ξύλινο ανθρωπάκι που δημιουργήθηκε από τον μαραγκό Τζεπέτο με τη μύτη του να μεγαλώνει κάθε φορά που λέει ψέματα έγινε αντικείμενο έμπνευσης …
Μελετώντας το έργου του Φερεϋντούν που έχει τον τίτλο:
«Όνειρα με χαρταετούς και περιστέρια»
…από το Ανθολόγιο, ζωγραφίσαμε για την ειρήνη και κατασκευάσαμε με απλό λευκό χαρτί περιστέρια. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι η κατανόηση της έννοιας της Ειρήνης ως πολύτιμου αγαθού της ανθρωπότητας για ευημερία και πρόοδο. Οι μαθητές είδαν με τη δική τους ματιά την ειρήνη φτιάχνοντας τα παρακάτω προσωπικά δημιουργήματα:
Στην ενότητα 11: « Παιχνίδια» του μαθήματος της γλώσσας οι μαθητές γνώρισαν διάφορα είδη παιχνιδιών (παραδοσιακά, επιτραπέζια, πνευματικά, ηλεκτρονικά), Χωρίστηκαν σε ομάδες, η καθεμιά έφερε το δικό της επιτραπέζιο παιχνίδι και έπαιξαν.