Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Φ.Α. - "Πέτα τα άχρηστα απ' το σπίτι ...." - 2 εκδοχές παιξίματος

Ένα πολύ διαδεδομένο παιχνίδι στη Φυσική Αγωγή, που αρέσει πάρα πολύ στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Παρουσιάζονται δύο εκδοχές με τις οποίες μπορεί να παιχτεί, ανάλογα με την ηλικία και το επίπεδο δυσκολίας και εξάσκησης
Εκδοχή Νο 1 (εύκολη)
Στόχος: ριπτική ικανότητα, ικανότητα πιασίματος, ταχύτητα αντίδρασης, ταχύτητα, οπτική αντίληψη
Ηλικία: από 4 ετών, έως … 99 ετών (για πιο πάνω, χρειάζεται βεβαίωση γιατρού)

Υλικά: πλαστικά μπαλάκια (όσα περισσότερα, τόσο το καλύτερο), δύο κουβάδες ή λεκάνες ή καλάθια, προαιρετικά φιλέ του volley ή δύο ορθοστάτες και ένα ελαστικό σχοινί

Χώρος: ένα γήπεδο basket ή volley ή οποιοσδήποτε ανοικτός ή κλειστός χώρος χωρισμένος στη μέση

Πως παίζεται: χωρίζουμε τα παιδιά σε δύο ισάριθμες ομάδες. Τοποθετούμε κάθε ομάδα στο μισό γήπεδο, που είναι το Σπίτι της και της δίνουμε έναν κουβά με μπαλάκια, που είναι τα Άχρηστα. Επιλέγουμε ένα παιδί από κάθε ομάδα, που θα αδειάσει τον κουβά με τα Άχρηστα στοΣπίτι της αντίπαλης ομάδας, όταν δοθεί το σχετικό παράγγελμα. Μετά από αυτό, κάθε παιδί κάθε Σπιτιού, προσπαθεί να «ξεφορτωθεί» όσο πιο γρήγορα τα Άχρηστα που έχουν έρθει στο δικό του Σπίτι, πετώντας τα στο απέναντι. Μετά από λίγο, δίνουμε τη λήξη του παιχνιδιού και οι παίκτες κάθε Σπιτιού πρέπει να μαζέψουν τα Άχρηστα που έχουν παραμείνει στο Σπίτι τους, μέσα στον κουβά τους. Νικήτρια είναι η ομάδα που έχει όσο το δυνατόν λιγότερα Άχρηστα, δηλαδή έχει το πιο«καθαρό σπίτι».

Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στα παιδιά ότι δεν επιτρέπονται οι κλωτσιές και ότι παίζουμε μόνο με τα χέρια.

Επίσης, το παιχνίδι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο-τρία λεπτά, γιατί είναι ιδιαίτερα γρήγορο και έντονο.

Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φιλέ του volley ή δύο ορθοστάτες με ελαστικό σκοινί, με σκοπό τα Άχρηστα να περνάν πάνω από το φιλέ ή το σκοινί.

Μπορείτε να πάρετε μια γεύση για το πως παίζεται, εδώ.....Εκδοχή Νο 2 (πιο δύσκολη)

Στόχος: ριπτική ικανότητα, ικανότητα πιασίματος, εξάσκηση σε πάσες basket, volley, handball, ταχύτητα αντίδρασης, ταχύτητα, οπτική οξύτητα

Ηλικία: από 10 ετών, έως … όσο αντέχουμε

Υλικά: μπάλες volley, basket, handball (όσες περισσότερες, τόσο το καλύτερο), έξι στεφάνια ρυθμικής

Χώρος: ένα γήπεδο basket ή volley ή οποιοσδήποτε ανοικτός ή κλειστός χώρος χωρισμένος στη μέση

Πως παίζεται: παίζεται ακριβώς όπως το Πέτα τα Άχρηστα – Εκδοχή Νο1, μόνο που εδώ τα Άχρηστα έχουν αντικατασταθεί από μπάλες basket, volley και handball, οι οποίες είναι τοποθετημένες μέσα στα στεφάνια ρυθμικής, ισάριθμες για κάθε ομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσουμε στα παιδιά ότι ανάλογα με την μπάλα που πιάνουν για να τη ρίξουν στο απέναντι Σπίτι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και την ανάλογη πάσα. Για παράδειγμα, αν πιάσουν μια μπάλα volley θα πρέπει να τη στείλουν απέναντι με «πάσα με δάχτυλα» ή με «μανσέτα», αν είναι μπάλα basket, με «σκαστή πάσα», με «πάσα αιφνιδιασμού», κ.ο.κ.
Επίσης, επισημάνουμε στα παιδιά ότι δεν επιτρέπονται οι κλωτσιές (για αποφυγή τραυματισμών) και ότι παίζουμε μόνο με τα χέρια.
.... περισσότερα, μπορείτε να δείτε εδώ....

Τέλος, το παιχνίδι αυτό δεν μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από δύο-τρία λεπτά, γιατί είναι ιδιαίτερα γρήγορο και έντονο.

Εναλλακτικά Υλικά: μπορούμε αντί για πλαστικά μπαλάκια να χρησιμοποιήσουμε μπάλες από χαρτί. Την  ιδέα μας πρότεινε η συνάδελφος Βίλη Τζίβα, ΚΦΑ στο 4ο Δ.Σ. Μελισσίων. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εφημερίδες τσαλακωμένες που θα τις στερεώσουμε με σιλοτέιπ ή ταινία ή ακόμα και απλές σακούλες σούπερ μάρκετ, διπλωμένες ως μπαλάκια, δηλαδή κάπως έτσι....