Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Στ τάξη - Τα δικαιώματα των παιδιών

Τα δικαιώματα των παιδιών όπως τα είδαν τα παιδιά της ΣΤ΄.

Στις 14 Δεκεμβρίου 2012, ημέρα αφιερωμένη στα Δικαιώματα του παιδιού, παρουσιάσαμε στους γονείς τα αποτελέσματα ενός σχεδίου εργασίας που εκπονήσαμε σε σχέση με τα δικαιώματά των παιδιών.
Στόχοι της εργασίας ήταν:  • να ανακαλύψουν οι μαθητές τι είναι δικαίωμα
  • να μάθουν τα δικαιώματά τους
  • να τα κατανοήσουν και να ευαισθητοποιηθούν ώστε αν χρειαστεί να τα διεκδικήσουν

Ασχοληθήκαμε με το θέμα αυτό στην ευέλικτη ζώνη περίπου δύο μήνες.
Με λίγα λόγια η διαδικασία που ακολουθήσαμε ήταν η ακόλουθη:
Με τον καταιγισμό ιδεών (τη γνωστή μας αραχνούλα) οι μαθητές διατύπωσαν τι είναι γι' αυτούς δικαίωμα. Στη συνέχεια έγραψαν σε ολοκληρωμένες προτάσεις ποια είναι τα δικαιώματά τους.
Διαβάσαμε το επίσημο κείμενο της UNESCO για τα δικαιώματα του παιδιού και διαπιστώσαμε ότι τα περισσότερα από αυτά τα είχαν εντοπίσει από μόνα τους.
Η έννοια "δικαίωμα" ήταν γνωστή στα παιδιά από την Κοινωνική και Πολιτική Αγωγή και την Ιστορία οπότε ανατρέξαμε σε αυτά τα μαθήματα
Στη συνέχεια θυμηθήκαμε από λογοτεχνικά βιβλία που είχαν διαβάσει τα παιδιά ήρωες που στερούνταν κάποια από τα δικαιώματά τους.
Μερικά από αυτά ήταν: "Μίλα μη φοβάσαι" (εκδ. ΕΨΥΠΕ), "Οι περιπέτειες του Χακ Φιν" , "Ικμπάλ", "Τομ Σογιερ", "Ένα σακί μαλλιά", κ.α.
Ψάξαμε και βρήκαμε πραγματικές ιστορίες παιδιών που αγωνίστηκαν για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους (σε εφημερίδες και περιοδικά).
Διαβάσαμε κείμενα από το βιβλίο της γλώσσας και το ανθολόγιο.
Ασχοληθήκαμε με τις οργανώσεις (actionaid, Unicef, Γιατροί του κόσμου κ. α.) και μάθαμε για το έργο που προσφέρουν.
Παρακολουθήσαμε τα 30 μικρά video που έφτιαξε η Νεολαία υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς (Youth for Human Rights).
Συζητήσαμε και προβληματιστήκαμε για τα δίκαια και τα άδικα του κόσμου σε σχέση με τα παιδιά, ακούσαμε τραγούδια, γράψαμε ποιήματα, ζωγραφίσαμε.
Κάθε ομάδα επέλεξε ένα δικαίωμα και το δραματοποίησε.
Όλα αυτά τα παρουσιάσαμε ένα απόγευμα σε μια μικρή γιορτή την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στα παρακάτω video:Αυτό το βίντεο δεν μας επιτρέπει το youtube να το αναρτήσουμε στο ιστολόγιο για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων. (ακούγεται μουσική), Μας αφήνει να το διατηρήσουμε, αλλά όσοι θέλουν πρέπeι να το παρακολουθήσουν στο youtube.
 επομένως.....κλικ εδώ

 Στη συνέχεια στήσαμε ένα εργαστήρι και μαζί με τις μαμάδες και τους μπαμπάδες μας αποτυπώσαμε πάνω σε χαρτόνια, με εικαστικό τρόπο τις ιδέες μας, εμπνευσμένες από το θέμα της γιορτής.
Δείτε στιγμιότυπα από το εργαστήρι όπου συμμετείχαν γονείς και παιδιά πριν και μετά την παρουσίαση των εργασιών των παιδιών για τα δικαιώματά τους: