Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Στ2 - Η πόλη μας, ο Χολαργός

Τι παρουσιάσαμε στους γονείς μας...




τους χωρίσαμε σε ομάδες... όπως άλλωστε δουλέψαμε κι εμείς..σε ομάδες!!!!! σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς




η πρώτη ομάδα παρουσίασε το ημερολόγιο

στη δεύτερη ομάδα παίξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι

η τρίτη ομάδα παρουσίασε τη μακέτα της πλατείας Παπαφλέσσα και τη συνέντευξη με την αντιδήμαρχο καθαριότητας (αναπαράσταση)
...και οι δράσεις μας...
φωτογραφίσαμε, καθαρίσαμε το αλσάκι, φτιάξαμε καρτελάκια για τα παρκαρισμένα στα πεζοδρόμια αυτοκίνητα... και δημιουργήσαμε ένα πολύ ωραίο collage!

Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;


Ξεκίνησε με ιδεοθύελλα για το θέα με το οποίο θέλαμε να ασχοληθούμε στα πλαίσια της ευέλικτης ζώνης . Επιλέξαμε το θέμα: Η πόλη μας , ο Χολαργός.
Γιατί επιλέξαμε αυτό το θέμα;


1) Για να ερευνήσουμε το προάστιό μας και να μάθουμε περισσότερα πράγματα γι' αυτό.

2) Για να συνειδητοποιήσουμε μερικά από τα προβλήματα της πόλης μας και να τα αναδείξουμε με τον δικό μας τρόπο.

3) Για να κάνουμε τις δικές μας προτάσεις.

4) Για να συνεργαστούμε δημιουργικά και να έχουμε χρήσιμα αποτελέσματα.

5) Ο Χολαργός είναι ο τόπος που ζούμε και θέλουμε να γίνουμε μικροί ερευνητές με στόχο να συμβάλλουμε στη βελτίωσή του.

Πώς εργαστήκαμε:
Χωριστήκαμε σε τέσσερις ομάδες:
1) Στην πρώτη ομάδα ασχοληθήκαμε με τα παλιά και τα νέα επαγγέλματα στο Χολαργό. Επισκεφτήκαμε τον τσαγκάρη, τον καστανά (έξω από το πάρκο), το φούρναρη, το φωτο γράφο, το μαγαζί με τα τατουάζ, το μαγαζί με τα ρούχα, το μαγαζάκι με τα χριστουγεννιάτικα παιχνίδια, το ανθοπωλείο... Πήραμε συνεντεύξεις, συζητήσαμε, μάθαμε για τα επαγγέλματα αυτά. Στη συνέχεια συζητήσαμε μεταξύ μας και είχαμε την έμπνευση να φτιάξουμε ένα ημερολόγιο για τα επαγγέλματα αυτά.

Και να... τα αποτελέσματα...










2) Στη δεύτερη ομάδα ασχοληθήκαμε με τα κτίρια της πόλης μας.
Βγήκαμε στους δρόμους και φωτογραφίσαμε κτίρια σημαντικά (όπως το σχολείο μας, το Δημαρχείο), πολυκατοικίες και μονοκατοικίες που μας άρεσαν ή δεν μας άρεσαν. Έπειτα σκεφτήκαμε να φτιάξουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Ένα φιδάκι με σταθμούς επιλεγμένα κτίρια, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή και δίνοντας πληροφορίες για τα κτίρια που αντιστοιχούσαν στους αριθμούς που ήταν στα κόκκινα κουτάκια (στην προπαίδεια του 5). Φτιάξαμε κάρτες με οδηγίες, σκάλες και φιδάκια και τοποθετήσαμε σε μικρά ρολά και τις φωτογραφίες που τραβήξαμε. Νομίζουμε ότι όσοι από τους γονείς μας έπαιξαν, το ευχαριστήθηκαν πολύ!






Η ομάδα μας παρουσίασε και κάποιες προτάσεις που βρήκαμε ερευνώντας την αρχιτεκτονική τοπίου (π.χ. πώς να γεμίσουμε τοίχους πολυκατοικιών με φυτά). Αν μας ακούσουν οι "Ειδικοί" μπορεί η πόλη μας να ομορφύνει πολύ!!!!!!


3) Στην τρίτη ομάδα ασχοληθήκαμε με τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα στην πόλη μας... σπασμένα πεζοδρόμια, παρκαρισμένα αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια, σκουπίδια σε δρόμους και πεζοδρόμια. Φωτογραφίσαμε, και μαζί με τις φωτογραφίες από τις δράσεις που κάναμε με όλη την τάξη φτιάξαμε ένα collage.



4) Στην τέταρτη ομάδα ασχοληθήκαμε με την καθαριότητα και τις πλατείες. Φτιάξαμε μια μακέτα και πήραμε συνέντευξη από την αντιδήμαρχο καθαριότητας την οποία αναπαραστήσαμε.


και πώς φτιαχνόταν σιγά σιγά..




Πατήστε πάνω στο video της πλατείας μας......



Όταν ξεκινήσαμε δεν φανταζόμασταν ότι θα μαθαίναμε τόσα πράγματα, θα διασκεδάζαμε και θα είχαμε τόσο ωραία αποτελέσματα. Πραγματικά το ευχαριστηθήκαμε!!!!